Eczeem

Eczeem komt veel voor onder de huidziektes. Eczeem is niets anders dan een ontstekingsreactie. Je kan last hebben van extreme jeuk, een rode en een schilferige huid. Naast jeuk, roodheid en schilfering kunnen ook bultjes, scheurtjes en blaasjes voorkomen bij eczeem. Eczeem kan op elke leeftijd ontstaan en zijn er in allerlei verschillende vormen, eczeem is eigenlijk een verzamelnaam. Het ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en ongunstige omgevingsfactoren.

Een huid met eczeem heeft een lage vet- en vochthuishouding. Dit maakt de  weerstand van de huid slecht en bacteriën irriteren de huid sneller. Ook kan er een disbalans zijn in de zuurmantel. Zeep/alcohol/zuren en afkomstige voedingsproducten zoals groente en fruit hebben een zeer ongunstige werking op eczeem. Stress en medicijnen kunnen eczeem verergeren.

De meest voorkomende vormen van eczeem op een rijtje:

1. Beroeps eczeem
De huid reageert bij contact met een allergeen of chemische stof waar men niet tegen kan. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij kappers, bakkers en schoonmakers.

2. Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)
80% van de eczeem gevallen heeft atopisch eczeem. Deze vorm van eczeem is aangeboren of er is aanleg voor. Het is gerelateerd aan stress, pollen, dieren, huisstofmijt, melkproducten, tarwe, varkensvlees en kunstmatige E-nummers. Zelfs fruitsoorten zoals kiwi, aardbeien, ananas en citrusvruchten kunnen dit beïnvloeden. Wanneer je de oorzaak bij dit eczeem niet vind kan het eczeem jaren bestaan. Ons advies is om een voedingscoach in te schakelen. Het immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij deze vorm van eczeem. Als de weerstand laag is dan kan de eczeem opspelen. Dit eczeem gaat vaak gepaard met astma en hooikoorts. Je kan al als baby eczeem gehad hebben wat op latere leeftijd weer kan opspelen terwijl het een hele tijd weg geweest is.

3. Contact eczeem
Contact eczeem ontstaat vaak door chemische producten,  nikkel,- pleister of een planten allergie. Maar hierin heb je ook Orto-ergisch eczeem: Dit wordt veroorzaakt door een irriterende stof zoals schoonmaak en oplosmiddelen. Ze zijn zo agressief dat de huid meteen reageert.

4. Hand eczeem
Hierbij heb je blaasjes op de handpalmen en vingers, maar dit kan ook op de voeten voorkomen. Nadat de blaasjes uiteindelijk zijn ingedroogd gaat de huid schilferen. Dit kan uiteindelijk behoorlijk groot worden. De eczeem kan ontstaan door contact allergie, voeding, gisten, bacteriën, geneesmiddelen of stress.

5. Zonlicht eczeem (Zonne allergie)
Na blootstelling met de zon wordt de huid rood, vertoont bultjes, jeukt, brandt en zwelt. UVA stralen zijn hierbij de oorzaak. Ook een slechte darmflora en  een slecht immuun systeem kunnen hierbij een rol spelen.

Is het wel eczeem?
Met een blauw licht kan de arts kijken of het gaat om een schimmel of eczeem. Als het om een schimmel gaat werkt een anti-schimmel crème van de huisarts het best. Het uiterlijk van schimmels zijn vaak rode vlekken met rode randen. Ook bij schimmels kan de darmflora uit balans zijn. Laat je huid even nakijken op candida of wormen.

Eczeem en voeding
Voeding heeft zeker invloed. Voornamelijk door voedsel intolerantie en allergieën. Daarbij verliezen je darmen de weerstand en dit kan zichtbaar worden in de huid. Genezing van eczeem moet dus niet alleen op de huid gericht worden maar ook bij de voeding worden aangepakt.

Hormoonzalf
Hormoonzalf (prednison) is niet de oplossing, maar bied slechts tijdelijke verlichting. Hierbij bestrijd je enkel de symptonen van het probleem. We moeten dus op zoek gaan naar de oorzaak van het eczeem en het niet gaan onderdrukken. Je kunt dit zelf testen door je voeding of verzorgingsproducten aan te passen.

Wanneer je last hebt van een droge huid is er een verhoogde kans op eczeem. Dit komt omdat de weerstand en de beschermlaag van de huid minder intact zijn. Vaak is eczeem naast verkeerde voeding ook genetisch bepaald. Daarnaast kunnen stress en medicatie eczeem verergeren.

Als we ouder worden produceert de huid minder talg. Talg is een vet substantie en houdt de huid soepel. Het biedt voornamelijk een beschermlaag op de huid. Doordat dit minder geproduceerd wordt is de huid vatbaarder voor slechte bacteriën. Bacteriën op de huid kunnen gaan irriteren wat jeuk veroorzaakt. Doordat je gaat krabben maak je de huid stuk en zorg je ervoor dat er meer slechte bacteriën bij komen.

Eczeem is over het algemeen een jeukende, rode huid met vlekjes en pukkeltjes. Soms kan de situatie verergeren waardoor er wondjes ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat je voorzichtig omgaat met eczeem op de huid.

Onze verzorgingstips

– Was je huid niet met zeep (alles wat schuimt is zeep). Hierin zit heel vaak laureth sulfaat, een schadelijke stof voor het lichaam. Dit droogt jouw huid nog meer uit. Kies voor een douche melk of douche olie die vrij is van conserveringsmiddelen, minerale oliën, synthetische geur- en kleurstoffen. We raden het je ten zeerste af, maar mocht je toch elke dag willen douchen, dan raden we je aan om niet elke dag je huid (met zeep) te wassen. Houdt je huid niet te schoon. Bij een normale huid duurt het ongeveer 2 uur voordat de zuurmantel is herstelt. Bij een eczeem huid kan dit wel tot 8 uur duren. De zuurmantel is het vette laagje dat ervoor zorgt dat de schadelijke bacteriën niet in de huid kunnen komen. Houdt jouw zuurmantel op de huid dus intact!
– Was ook je haren met een Sulfaatvrije shampoo. Let bij het uitspoelen van de shampoo er ook op dat dit niet op het gezicht komt. Maar buig je hoofd naar achteren.
– Verzorg je huid optimaal. Smeer de huid in met een voedende bodylotion en gezichtscrème om de vocht en vethuishouding weer op te bouwen. Houd de huid waar nodig goed vet met een volle/vette crème.

Voedingsadvies voor eczeem huiden:

Eet gezond! Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi’s, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes. Neem Omega 3 en GLA vetzuren (te vinden in vette vis en kan ook in capsule vorm ingenomen worden) en eet olijfolie. In olijfolie zit squaleen wat het immuun systeem verbeterd. Ook avocado’s werken enorm goed voor het immuunsysteem. Neem extra vitamine A,B,D,E en extra zink in supplement vorm. Drink veel water en kamille thee, kamille thee werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. En als het mogelijk is voor jou: Eet biologisch. Mocht je echter opzoek zijn naar de oorzaak van jouw eczeemklachten in de voeding, dan kun je een voedingstest doen. Hierin wordt gekeken waar jouw lichaam wel en niet op reageert.

Overige tips:
– Draag katoen in plaats van wol. Kledingstukken van wol houden meer warmte vast wat bij een droge huid niet de uitkomst bied. Bovendien kan de stof katoen ademen en doodt het de schadelijke bacteriën die niet tegen zuurstof kunnen.
– Probeer niet teveel verschillende dingen. Bij een gevoelige huid is het belangrijk dat je rust en regelmaat geeft aan een huid. Doe er niet te veel mee en gebruik een milde reiniging en een milde crème. Ga niet te veel door elkaar proberen. Reinig je huid zo min mogelijk. Gebruik liever een volle crème die je af en toe bij smeert en reinig je huid alleen als je make-up hebt gedragen.
– Sluit de huid niet af met bijvoorbeeld vaseline of paraffine. Dit verhoogd de temperatuur van de huid wat vochtverlies verhoogd. Je kan beter wat vaker op de dag een voedende crème op de huid aanbrengen om hem zacht en soepel te houden.
– Voorkom overmatig zonnen. Hierdoor kan de huid alleen maar meer geïrriteerd raken. Ga je toch in de zon gebruik een hoge SPF 50 balsem die de huid niet irriteert en vrij is van parfum.
– Ontstress. Zoek iets op waardoor je ontspant. Dit kan per persoon verschillend zijn, maar het gaat er om dat je iets doet waar je blij van wordt. Ga lekker wandelen in de natuur, dans in je huiskamer, pak een goed boek met een kop (kruiden)thee. Enjoy life

Behandelingen
Er moet eerst gekeken worden om wat voor eczeem het gaat, op basis daarvan kan een behandeling en prognose gesteld worden. Ga hiervoor naar een een dermatoloog en laat jouw eczeem beoordelen. Het is belangrijk om de eczeem huid goed te voorzien van vet door een vaselinelanette zalf. Dan wordt langzamerhand de vochtbalans in de huid opgebouwd.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s