Chemotherapie en je huid..

Bij een chemokuur om kanker te bestrijden wil je dat je naast je ziekte er toch nog sterk en gezond uit blijft zien. Bij een chemo behandeling wordt de huid droog, schilferig, overgevoelig en geïrriteerd. Er kunnen vervellende bultjes ontstaan en de huid kan gaan jeuken. De huid wordt overgevoelig voor zonlicht en is veel vatbaarder voor pigmentatie vlekken

De huid heeft in deze periode rust nodig. Dat betekent een goed vetgehalte, zonder jeuk en irritatie door de chemische stoffen. De beste manier is om de huid te kalmeren, verzorgen en te hydrateren bij chemotherapie.

 Mijd irriterende stoffen
Mijd irriterende stoffen en producten op de huid. De huid wordt overgevoelig en je kan het beste zo min mogelijk met je huid doen. Liever niets dan iets.. Toch werkt helemaal niets gebruiken ook niet. Kies daarom voor zachte producten die het vocht- en vetgehalte in je huid herstellen, zonder dat er irriterende stoffen inzitten.

Wees mild voor je huid
Mijd zeep, alcohol, parfum, te veel scrubben en het ontvetten van je huid. Ga de huid dus ook niet overmatig reinigen met zeep onder de douche. Kies voor milde douchemelk of -olie die de zuur- en vet mantel van de huid niet aantasten. Zorg ervoor dat je geen reinigers voor je huid pakt die schuimen, hoe meer schuim, hoe meer sulfaten, hoe sneller de huid wordt geïrriteerd. Ga de huid ook niet peelen (scrubben), hoe vervelend die schilfertjes er ook uitzien, peelen is voor een huid die chemotherapie ondergaat veel te heftig! Je kunt de schilfers het beste voorkomen door regelmatig je huid in te smeren met een crème.

Zorg voor een goed vochtgehalte in de lucht
Hang thuis waterbakjes aan je kachel. Een huid die chemotherapie ondergaat droogt enorm snel uit en verliest veel vocht. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je bent vochtig blijft zodat de huid niet nog verder uitdroogt. Smeer daarnaast ook vaker crème dan je gewend bent om de vocht goed vast te houden in je huid en drink voldoende water en kruidenthee.

 Bouw weerstand op en bescherm je huid
Om de weerstand op te bouwen en je huid te beschermen kan je het beste kiezen voor producten die vitamine C bevatten. Vitamine C is een groot antioxidant die de huid goed beschermt. Ook is het een must om je huid beschermen tegen de zon met een goede SPF 30/50. Kies hierbij ook weer een product die de huid niet irriteert. Pas in de zomer op met de zon en draag beschermende (hoofd)kleding en zoek de schaduw op waar mogelijk.

Wanneer je hersteld bent van een chemotherapie kan je huid nog lange tijd beschadigd zijn. Je kunt bij ons langskomen voor verschillende behandelingen om deze beschadiging te herstellen. Daarnaast kunnen we een passend productadvies voor je opstellen om de huid weer optimaal te laten herstellen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s