Baby

Waar smeer jij jouw kleine baby mee in? Heb jij hier wel eens over nagedacht? Een babyhuid is het meest kwetsbare huidje wat er is. Daar wil je geen irriterende stoffen op aanbrengen zoals alcohol en parfum. Tijd om dit onderwerp eens onder de loep te nemen!

De babyhuid
De babyhuid is 5 keer dunner dan die van een volwassene, enorm kwetsbaar. Deze huid heeft een lage beschermingsbarrière en een langzame talgproductie. Door de langzame talgproductie verliest een baby vele malen sneller vocht uit de huid, raakt de huid sneller geïrriteerd en krijgt sneller ontstekingen. Daarnaast laat de huid van een baby veel meer door dan de huid van een volwassene.

Een beschadigde huid kan zorgen voor irritatie en eczeem. Wist je dat een baby in de eerste 6 maanden eczeem kan ontwikkelen bij verkeerde verzorging of andere huid problemen?

De babyproducten

Dat er op de markt een product speciaal voor baby’s is gemaakt wil nog niet meteen zeggen dat iets daadwerkelijk ook geschikt is voor baby’s. Veel baby producten bevatten toch nog alcohol, parfum of andere irriterende stoffen. We adviseren je om bij baby producten echt elke ingrediëntenlijst door te spitten! Maar liefst 88% van de producten voor baby’s en peuters bevat parfum, schokkend!

Badderen
De talg productie van een baby loopt anders dan de talgproductie van een volwassene, veel langzamer. De haren worden dus echt niet snel vet en vies. Iedere dag wassen (met shampoo) is dus echt niet nodig. Reinig uw baby met een zeer milde reinigingsmelk die niet schuimt. Hoe meer schuim, hoe agressiever het product is voor de baby. Laat een kindje ook maar 5 minuten badderen. (Hard)water is echt niet zo mild als men denkt: het werkt zeer uitdrogend. Een uitgedroogde babyhuid is vatbaarder voor eczeem. Bij een watertemperatuur v.a. 25 graden werkt water ontvettend op de huid.

Invetten
Smeer een wat vettere crème die vrij is van enige soort alcohol en parfum. Ingrediënten die prima zijn voor een babyhuidje zijn: Bisabolol, Aloe barbadensis, Glycyrrhiza glabra, Glycerine, Petrolatrum, Niacinamide en Dimethicone. Vermijd ingrediënten zoals eucalyptus, tijm en lavendel. Deze producten zijn irriterend.

Billendoekjes
Ook deze zitten altijd vol alcohol of parfum. Omdat de billenhuid van de baby daardoor beschadigt wordt kunnen de enzymen van plas en poep gemakkelijk de huid binnen dringen. De werkstoffen van de billendoekjes blijven ook nog eens op de huid achter. Dit veroorzaakt het ontstaan van luieruitslag. Op zoek naar ongeparfumeerde en alcohol vrije billendoekjes is dus echt een must! Het is beter om de billetjes met wat water en een washandje schoon te maken. Bij luieruitslag kun je de billetjes het beste aan de lucht laten drogen of voorzichtig droog deppen. Vermeid talkpoeder. Deze kan de baby inademen en is schadelijk voor de huid. Wil je babybilletjes toch verzorgen smeer dan wat sudocrème.

Wasverzachter
De kinderen worden de hele dagen in kleren gestopt of liggen lekker in schoon ruikend beddengoed. Maar kies dan wel een wasverzachter die ongeparfumeerd is, want ook wasverzachter kan door het toegevoegde parfum de babyhuid irriteren!

Conclusie
Laat je niet misleiden door schattige, lekker ruikende baby producten. Deze kunnen soms nog slechter zijn dan producten die voor volwassenen worden gebruikt. Kies producten die ongeparfumeerd en alcohol vrij  zijn. Neem geen zeep die schuimt, hoe meer schuim hoe meer irriterend voor de baby. Was je kind niet te vaak en laat ze maar 5 minuten in bad, ook water werkt uitdrogend. Een kind mag best een beetje vies zijn of worden.. daardoor bouwen ze een beter immuunsysteem op.

 

“Voor een baby huidje geldt: Less is more”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s