Leeftijd

In elke fase in ons leven verandert er iets in de huid. Daarom raden we aan om vanaf je 20ste bewust bezig te gaan met de verzorging van je huid. Wat gebeurt er nou precies met de huid door de jaren heen?

20 tot 30 jaar
Vanaf deze leeftijd worden de fijne lijntjes in het gezicht zichtbaar. Dit wordt meestal zichtbaar rondom de ogen, neus en lippen.

Hier en daar kunnen kleine pigment verstoringen optreden. Deze herken je aan donkere vlekjes op voornamelijk het gezicht hals en de handen. Op de plekken waar die donkere vlekjes ontstaan is de huid beschadigd geraakt. Daardoor produceren de cellen meer pigment op die plekken. Dit wordt verzoorzaakt door overmatig zonnen en hormoonschommelingen. De huid kan haar vochtbalans sneller verliezen en de talgproductie begint af te nemen. Dit betekent dat de huid trekkeriger en droger aan kan voelen.

De stofwisseling in de huid wordt trager waardoor de celdeling stapje bij beetje langzamer gaat. Daarnaast gaat de kwaliteit van de huidcellen achteruit. Het afvoeren van afvalstoffen wordt wordt langzamer waardoor wallen, donkere kringen en grovere poriën eerder optreden. Waar de celdeling van een jongere huid op 28 dagen zit kan die rond onze 20ste tot 30ste al oplopen naar 35 tot 38 dagen. Ook kan de huid wat dof van kleur worden en de huid er futloos uit komen te zien. Dit komt omdat de hormoonhuishouding aan het veranderen is. Dit heeft bijvoorbeeld ook te maken met een eventuele zwangerschap.

30 tot 40 jaar
De fijne lijntjes worden al iets dieper in de huid en de eerste kraaienpootjes rondom je ogen kunnen ontstaan. Ook de neus en lip lijnen worden bij vermoeidheid extra zichtbaar. Rond deze leeftijd kunnen de pigmentvlekken zichtbaar worden in de huid. De vocht- en vethuishouding neemt verder af waardoor fijne rimpels/lijntjes ook sneller in de huid ontstaan.

De elasticiteit van de huid neemt af en de huid wordt minder strak. Dit komt voornamelijk door de stofwisseling die afneemt. In deze leeftijdscategorie kan de vertraagde celdeling al oplopen naar 40 tot 43 dagen. Ook kunnen de kleine bloedvaatjes in de huid wat verzwakken. Zuurstof arm bloed hoopt zich op in de verzwakte haarvaten wat lichte couperose (rode adertjes in het gezicht) kan veroorzaken in de  huid. Dit kan versterkt worden door alcohol en roken. Als de huid ouder wordt worden de poriën ook wat grover en zichtbaarder. Dit komt omdat de stofwisseling vertraagd en de elasticiteit in de huid afneemt.

40 tot 50 jaar
De Lach en frons rimpels blijven in de huid staan en worden zichtbaarder. Ouderdomsvlekken (pigmentvlekken) worden steeds zichtbaarder in de huid. De bloedvaten in de huid verzwakken en verlammen. De vaatjes kunnen hun werk niet meer goed doen, ze zijn kapot. Couperose wordt sterker zichtbaar in de huid.

Door de afname van het vocht en vetgehalte in de huid worden kringen en wallen bij de ogen sterker zichtbaar. De elasticiteit neemt af wat vooral zichtbaar wordt bij de hals, decolleté, kaaklijn, ogen en lippen. De celdeling kan rond deze leeftijd al oplopen naar 43 tot 45 dagen. Ook de celwand functioneert slechter waardoor de cellen belangrijke werkstoffen sneller verliezen. Het is zeer belangrijk om vanaf  deze leeftijd regelmatig de huid te peelen en een voedend masker te gebruiken voor de huid. Je produceert daarnaast vanaf deze leeftijd minder vrouwelijk hormoon (oestrogeen) en daardoor treed het verouderingsproces sneller op.

50 tot 60 jaar
Elk probleem verslechterd met de jaren, zoals rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken en couperose. De huid is wordt een stuk droger en sneller vochtarm. De celdeling vanaf deze leeftijdscategorie zit nu rond de 45-50 dagen en de poriën worden nog zichtbaarder. Door de afname van het vrouwelijk hormoon oestrogeen wordt dit ouderdoms-proces versnelt. Er kan overtollig haargroei ontstaan dankzij de overhand van het mannelijk hormoon androgeen.

Tips voor een goed verzorgde huid om al deze problemen te remmen en uit te stellen
– Reinig de huid twee keer per dag zodat overtollig vuil en bacteriën geen kans krijgen om de huid te beschadigen.
– Gebruik een serum om probleemzones in de huid aan te pakken. Dit kan zijn voor de vochthuishouding, de stofwisseling en voor couperose.
– Bescherm de huid dagelijks met een verzorgende crème.
– Het gebied rondom de ogen heeft ook verzorging nodig en daarom adviseer ik je om een oogcrème te gaan gebruiken.
– Geef de huid wekelijks een peeling en verzorg met een masker om de stofwisseling op gang te houden.
– Om couperose tegen te gaan en/of (nieuwe) te voorkomen adviseer ik couperose ondersteunende producten te gebruiken en te minderen (lees: stoppen!) met roken en alcohol.
– Om pigmentvlekken tegen te gaan adviseer ik om de huid goed te beschermen met een zonfilter en overmatig zonnen te vermijden.
– Drink voldoende vocht en eet gezond en gevarieerd .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s